Preciscavanje vode u bazenima

Пречишћавање воде у базенима - Јавни и кућни базени

Који су циљеви пречишћавања воде у базену:
Одржавање воду без патогених (штетних) бактерија.
Чување воде од раста алги.
Вођење рачуна да вода није ни отровна ни иритантна за купаче.
Спречавање стварања непожељних мириса или укуса у води.
Спречавање настанка корозије око базена.
Спречавање стварања каменца у базену.

Третман - Пречишћавање воде у базену

У зависности од базена, једна или више следећих операција могу бити део целокупног система пречишћавања. Базени ће бити опремљени системом за рециркулацију, који се најмање састоји од пумпе, филтера, прикључних цевовода, фитинга, вентила, опреме за дезинфекцију, неопходних цевних прикључака на улазима и излазима.

Проток и време обраде:

Базен постаје загађен различитим брзинама. Генерално, што је плића вода, више купача по кубном метру и отворени базен, има веће површинско загађење од унутрашњег. Филтери на базену морају бити довољни да поднесу потребну стопу обрта или количину воде потребне за одржавање чисте, чисте и атрактивне воде. Препоручено време обраде јавног базена је 4,0 сата према међународним стандардима / смерницама.

Рециркулациона пумпа:
Рециркулациона пумпа извлачи воду из базена и провлачи је кроз филтер или она извлачи воду кроз филтер и гура је назад у базен. Мора бити способан да испумпа довољно воде кроз систем да обезбеди потребан број окретаја.

Систем предфилтрације:
Филтрација је срце циркулационог система. Систем за рециркулацију мора да садржи систем за предфилтрацију (попут сита за кош или сита за спречавање да коса, влакна и страни предмети дођу до пумпе и филтера. То ће спречити да физичке нечистоће гуше механизам филтрације и повећавају притисак на пумпи који може проузроковати квар. Ово ће проузроковати прекид рада објекта / услуге за кориснике и трошкове рада.

Главна сврха филтера је уклањање честица и остатака из воде базена. Постоје различите опције за систем филтрације у базену.

Контрола пХ:
На базену се налазе хранилице за подешавање пХ вредности. Додавачи за подешавање пХ морају бити позитивног и негативног типа померања и могу се подесити од нуле до пуног опсега. Има електричну блокаду са циркулационом пумпом како би спречио пражњење када рециркулациона пумпа не ради.

Дезинфекција и оксидација воде у базенима

Дезинфекција воде један је од кључних корака за третман свих врста базена, било јавних или приватних. За базене је неопходна ефикасна дезинфекција воде. Да би се обезбедила безбедна вода за купање, већина јавних објеката мора следити строге стандарде и праксе дезинфекције односно пречишћавања воде.
Одговарајућа равнотежа фактора хемије воде обезбедиће воду која неће оштетити компоненте базена и која не надражује купаче. Затим је неопходно обезбедити дезинфекцију воде како би се спречило ширење организама болести са човека на човека и спречио нежељени раст бактерија и алги у базену.

Санитација: После филтрације и корекције пХ микроорганизам мора бити убијен или инактивиран. Најчешћи избор за санитацију је хлор, третмани УВ-светлошћу и озоном су ефикасни дезинфицијенси.

Оксидација: Органски загађивачи које филтер не ухвати морају се елиминисати пре него што реагују и формирају ДБП (нуспроизводи дезинфекције). Хлор, озон и УВ делују у различитом степену на разградњи хемикалија и неких рециркулираних ДБП-ова у води базена.

Сузбијање и уклањање алги у води базена

Један од осталих великих проблема који утичу на квалитет воде у базенима, бањама и хидромасажним кадама је раст алги.

Алге су врста једноћелијске биљке која живи у води и може врло брзо да расте када у води нема довољно дезинфицијенса да би се одржала под контролом.

Алге ће обезбојити воду што ће довести до непријатних услова базена и слабе бистрине воде.

Врста присутних алги одредиће најприкладнији начин лечења.

Зелене алге
Зелене алге су најчешћи тип и могу се решити шок третманом хлора у комбинацији са алгецидом како би се спречило његово понављање.

Жуте алге
Жуте или сенфне алге је теже решити, а заједно са одговарајућим третманом удара, зидови и друге површине базена или бање требаће ручно да се очисте.

Црне алге
Црне алге су једна од најтежих врста алги које утичу на базене, а за њихово ефикасно уклањање може бити потребан неколико третмана са шоком.

Такође ће бити потребан јак алгецид да би се зауставило његово враћање и мораће се одржавати одговарајући нивои хлора. У тежим случајевима црних алги, једино решење може бити исушивање базена или хидромасажне каде, темељито чишћење и рибање, а затим допуњавање.

Употреба ултраљубичастог светла за лечење алги у базенима

Други, лакши начин лечења алги је коришћење ултраљубичастог светла.

Ова техника у потпуности уништава алге и друге бактерије у води.

УВ третмани се уграђују директно у систем управљања базеном и како вода пролази кроз УВ светлост, бактерије и алге се убијају.

УВ системи имају тенденцију да буду исплативи за рад и могу се накнадно уградити у већину базена.

УВ третман се, међутим, неће бавити алгама које су већ присутне и расту на зидовима ваше хидромасажне каде или базена.