Dezinfekcija vode hlorom Hlorisanje vode

Hlorisanje vode je proces dodavanja hlora (Cl2) ili hipohlorita u vodu. Ovim procesom se vrši dezinfekcija vode hlorom, odnosno ubijaju se bakterije ili drugi mikroorganizmi

Koja je upotreba natrijum hipohlorita?

Natrijum hipohlorit se široko koristi. Na primer, u poljoprivredi, hemijskoj industriji, industrija boja, industrija kreča, industrija boja, prehrambena industrija, industrija stakla, industrija papira, farmaceutska industrija, industrija sintetike i oddlaganje otpada. U tekstilnoj industriji, natrijum hipohlorit se koristi za beljenje tekstila (varikin). Ponekad se dodje industrijskim otpadnim vodamaradi neutralizacije mirisa. Hipohlorit neutrališe vodonik-sulfid (SH) i amonijak (NH3).

Takođe se koristi za detoksikaciju kupki sa cijanidom u metalnoj industriji. Hipohlorit se može koristiti za sprečavanje rasta algi u rashladnim tornjevima. U tretmanu vode, hipohlorit se koristi za dezinfekciju vode. U domaćinstvima se hipohlorit koristi za čišćenje i dezinfekciju kuće.

Hlorisanje vode može biti:

Tečno hlorisanje vode

Gasno hlorisanje vode

Dezinfekcija vode hlorom - hlorisanje vode

Hlor je jedan od najviše dezinfikacionih sredstava koje se opotrebljavaju. Veoma je primenjljiv i efektivan za deaktivaciju patogenih mikroorganizama. Hlor se može veoma lako upotrebiti, izmeriti i kontrolisati. Prilično je postojan i relativno jeftin. On se upotrebljava u applikacijaama kao što su deaktivacija patogena u vodi za piće, bazenima i otpadnim vodama.Хл

Najčešče se tretman dezinfekcije hlorom primenjuje za bunare i bazene.

Dezinfekcija vode iz bunara

Dezinfekcija vode za piće iz bunara ima za cilj da ukloni paatogene i uslovno patogene mikroorganizme. dezinfekcija vode iz bunara se obavlja:
• Redovno 1 do 2 puta godišnje.
• vanredno, u slučajevima mikrobiološke neispravnosti vode.
Postupku dezinfekcije je najbolje pristupiti nakon obavljenog čišćenja i sanacije samog bunara, kao i uređenje okoline (ako nije obavljano u prethodne 3 godine). Dezinfekcija se obavlja dezinfekcionim sredstvima na bazi hlora pogodnim za široku upotrebu.

Dezinfekcija - hlorisanje vode u bazenu

Da bi se održavao bazen, ako je pH vrednost vode za 0.1 veća od poželjne, na 10 kubnih metara vode sipa se 100g pH minus preparat, dok je ako pH vrednost niža od propisane, na 10 kubnih metara vode sipa se 100g pH plus preparata. Cena preparata je u proseku 100 dinara za pakovanje od 2 kg. druga važna stvar je hlor.

Preporuka

Preporučuje se upotreba hlora, u dozi od 0,3 do 0,6 miligrama po litru vode. Kada se tableta hlora istroši, treba je zameniti novom. Pored tableta hlora, bazen nedeljno zahteva i dodavanje hlora u granulama, u unosu od 100g na 10 kubnih metara vode.

Ukoliko imate problema sa vodom, bilo da je u pitanju bunar ili bazen ili pak neka druga voda kojoj je potreban tretman, odnosno dezinfekcija hlorom, možete nam se javiti a mi ćemo Vam dati najbolje savete i odrediti neophodan tretman vode.

Možda Vas zanima: Bunari Bazeni Hemijska analiza

Aparat za dijalizu cena

Sistemi hemodijalize

Aparati za dijalizu poslednje generacije. Prodaja, servis i održavanje aparata za hemodijalizu.

Reverzna osmoza cena

Tretmani vode

Prodaja filtera za vodu , ugradnja i održavanje uređaja za reverznu osmozu, industrijski tretmani vode.