Aktivni ugalj | Filteri za prečišćavanje vode

AKTIVNI UGALJ | FILTERI ZA VODU SA AKTIVNIM UGLJEM

Filteri sa aktivnim ugljem se koristi za filtriranje vazduha i gasova (prečišćavanje vazduha, za prečišćavanje biogasa, uklanjanje mirisa, prečišćavanje dimnih gasova, prirodno prečišćavanje, filtriranje pare rastvarača), filtriranje vode (prečišćavanje vode za piće, filtriranja industrijskih ili komunalnih otpadnih voda, filtriranje kotlovskih i rashalnih voda, filtriranje bunarske vode, u filterima za kućnu upotrebu za filtriranje vode u bazenima i akvarijumima), obrada tečnosti (aktivni ugalj se koristi za uklanjanje rastvorenih organskih supstanci, i za kontrolu ukusa i mirisa u hemijskoj, farmaceutskoj i prehrambenoj industriji, kao što su glukoza, masti i ulja, glutamati, šećeri, pivo i sokovi) i za posebne primene (kod prerade zlata, membranske filtracije, u duvanskoj industriji, u klima uređajima, kod raznih katalitičkih procesa i drugo).

Vrste karbonskih filtera (filteri za vodu sa aktivnim ugljem):

Granulirani filteri

Granulirani filteri sa aktivnim ugljem sadrže rastresite granule aktivnog uglja koje omogućavaju lagan protok vode. Voda teče u jednom pravcu kroz kertridž i u procesu kontaktira ugljenik.
Prednost: Nije toliko restriktivno. Voda brže prolazi kroz ugljenik. Cena.
Nedostatak: Usmeravanje kanala. Voda može preseći put kroz ugljenik i propustiti zagađivače.

Filteri od karbonskih blokova

Ugljenični blok je napravljen od finih granula koje se drže zajedno sa vezivnim sredstvom, koje zauzima samo 15% površine. Nečista voda teče kroz bočnu stranu filtera i šalje filtriranu vodu kroz vrh. Kako se ugljenik melje do finih granula, površina se povećava.
Prednost: Daje 7-10 puta veću površinu od granuliranog filtera sa aktivnim ugljem, a kompaktni ugljenik sprečava kanalisanje. Cena.
Nedostatak: Veći restriktivni protok.

Granulirani filteri sa radijalnim protokom

Ugljenični filteri sa radijalnim protokom kombinuju površinu ugljeničnog bloka sa brzinom protoka sa granulirianim filterom sa aktivnim ugljem. Voda teče do filtera kroz bočnu stranu kertridža radijalno poput karbonskog bloka, ali sadrži granule za povećani protok poput granuliranog filtera sa aktivnim ugljem.

Aktivni ugalj cena

Cena aktivnog uglja kreće se oko 30000 RSD za džak od 25kg.

Tretmani vode | Filteri za vodu | Sistemi reverzne osmoze