Filteri za voduFilteri za vodu su Vam neophodni ukoliko Vam je potrebna izuzetno čista voda. Zbog svoje cene najčešće se ugrađuju u kući ili stanu a imaju široku primenu i u industriji. Takođe, veoma su traženi i filteri za bunare, odnosno bunarsku vodu, kao i bazene. U ponudi imamo sve vrste filtera za vodu, vršimo njihovu prodaju, zamenu i ugradnju ali da pre toga vidimo šta je filtriranje vode i kako rade filteri za vodu.

Filtriranje vode je metoda koja se koristi za filtriranje neželjenih hemijskih jedinjenja, organskih i neorganskih materijala i bioloških zagađivača iz vode. Svrha filtracije vode je pružanje čiste vode za piće.

Šta je filtriranje vode?
Prečišćavanje vode se odvija na malim i velikim razmerama, a filtriranje vode može pored individualnih domaćinstava obezbediti čistu i pitku vodu za industrijske primene.

Proces filtracije smanjuje koncentraciju zagađivača kao što su: suspendovane čestice, paraziti, bakterije, alge, virusi i gljivice.

Voda iz slavine se često filtrira u postrojenju za prečišćavanje vode (vodovodu) pre nego što stigne do krajnjeg korisnika. Ipak, vlasti ispituju kvalitet vode odmah nakon što se voda filtrira, pre nego što ode u opštinske linije za napajanje, što obično daje rezultate iznad potrebnog standarda. Međutim, ono što ostaje neiskorišćeno je starost dovodnih linija i njihova dužina.

Nisu retki slučajevi da su cevi stare decenijama i ako dugo putuje kroz njih, filtrirana voda može postati zagađena svime što naiđe na putu. Stare cevi mogu redistribuirati mikroorganizme, bakterije i viruse.

KUĆNI FILTERI ZA VODU

Kucni filteri za voduNajpopularniji kućni filter za vodu je reverzna osmoza. Reverzna osmoza znači potiskivanje zagađene vode kroz membranu (u stvari, vrlo fini filter) pod pritiskom, tako da voda prolazi, ali zagađivači ostaju iza. Veoma je praktičnog dizajna i najčešće se ugrađuje ispod sudopere, ail ugrađivali smo ih i na svakom mestu gde je bilo prostora za ugradnju (nekada to može biti i potpuno druga prostorija od one gde se nalazi slavina sa čistom vodom). Ako vam je u vašem stanu neophodan filter za vodu pogledajte cene, specifikacije i ostale detalje reverzne osmoze.

Ostale vrste filtriranja (filtera za vodu) su:
Aktivni ugalj
Jonska razmena

Fizička i hemijska filtracija (kućni i industrijski filteri)

Mehanički filter za voduFilteri za vodu koriste dve različite tehnike za uklanjanje prljavštine. Fizička filtracija podrazumeva naprezanje vode radi uklanjanja većih nečistoća. Drugim rečima, fizički mehanički filter je proslavljeno sito - možda komad tanke gaze ili vrlo fina tekstilna membrana. (Ako imate električni čajnik, verovatno imate ugrađen ovakav filter u izliv za uklanjanje čestica kamenca.) Drugi metod filtriranja, hemijska filtracija, uključuje propuštanje vode kroz aktivni materijal koji hemijski uklanja nečistoće dok prolaze kroz njih.

Možete videti da različite vrste filtracije uklanjaju različite zagađivače - ali ne postoji nijedna tehnika koja uklanja sva onečišćenja iz vode. Zbog toga mnogi kućni filetri za vodu koriste dva ili više ovih procesa zajedno. Ako tražite kućni filter za vodu, pažljivo gazite. Imajte na umu da nećete nužno ukloniti sve gadne stvari. Zapamtite, takođe, da većina filtera za vodu zahteva redovno održavanje da bi pravilno funkcionisali.