Omekšivači i omekšivač za voduŠta je omekšivač vode?

Omekšivač vode je sistem filtracije koji radi na uklanjanju visokih koncentracija kalcijuma i magnezijuma koji uzrokuju tvrdu vodu. Kada voda protiče kroz omekšivač vode, sistem filtrira ove minerale tvrde vode, a omekšana voda zatim napušta sistem za omekšavanje vode da teče kroz vodovod.

Šta je tvrdoća u vodi?

Tvrda voda sadrži visoke koncentracije minerala, odnosno kalcijuma i magnezijuma. Zbog svoje hemijske strukture, i kalcijum i magnezijum se lako vezuju za druge vrste metala. Vremenom se ove veze nagomilavaju u nešto što zaista možete videti, na primer, kamenac na slavinama.

U stvari, tako je i dobila ime „tvrda voda“, po stvrdnutim mineralnim naslagama koje ova vrsta vode ostavlja za sobom. Vremenom se ove naslage mogu akumulirati, začepiti ili čak korodirati cevi i izazvati velike probleme sa vodovodnim instalacijama. Naslage tvrde vode se mogu nakupiti u bojlerima i grejačima tople vode, čineći ih manje efikasnim i skupljim za upotrebu.

Da skratimo priču, tvrda voda može ostaviti trajne negativne efekte na svakoj površini kojom teče, preko ili kroz koju prolazi.

Kako funkcioniše omekšivač vode?

Verovali ili ne, omekšivači vode su veoma slični magnetima. U tradicionalnom magnetu sa polovima, jedan kraj je „pozitivan“, a drugi „negativan“. Dakle, recimo da imate dva magneta sa polovima i pokušajte da povežete oba pozitivna kraja. Šta se dešava? Oni se međusobno odbijaju. Koliko god se trudili, nemoguće ih je naterati da se povežu. Ali, šta se dešava kada pokušate da povežete pozitivan kraj jednog sa negativnim krajem drugog? Povezaće se istog trenutka!

Činjenica da se pozitivne i negativne stvari privlače je osnovna ideja o tome kako omekšivači vode rade.

Kalcijum i magnezijum, dva ključna krivca tvrde vode, su pozitivno naelektrisani molekuli. I, dok tvrda voda pumpa kroz sistem za omekšavanje, ona prolazi kroz filter ispunjen negativno naelektrisanim smolnim kuglicama. Baš kao i kod magneta, dok se tvrda voda kreće kroz smole - suprotnosti se privlače.

I ova ideja se takođe primenjuje kada se sistem regeneriše (takođe, čisti) sam. Tokom regeneracije, voda i so (pozitivno naelektrisani) se ispiraju kroz kuglice smole. Kada se vratimo na primer magneta, pozitivni naboji u soli, kalcijumu i magnezijumu se odbijaju. Kalcijum i magnezijum se odvajaju od kuglica smole i ispuštaju zajedno sa svom slanom vodom.

TVRDOĆA VODE
Razlikuju se 3 vrste tvrdoće vode:

Stalna ili nekarbonatna tvrdoća vode (za vodu koja u sebi sadrži soli kalcijuma i magnezijuma u obliku sulfata ili nitrata);
Privremena ili karbonatna tvrdoća vode (za vodu koja u sebi sadrži soli kalcijuma i magnezijuma u obliku bikarbonata);
Ukupna tvrdoća vode (stalna + privremena).

TVRDA VODA
Tvrdim vodama se nazivaju vode s visokim, a mekim s niskim sadržajima jona kalcijuma Ca+2 i magnezijuma Mg+2.
U sistemima grejanja, na mestima snažne razmene toplote dolazi do jakog taloženja i stvaranja čvrstih naslaga na zidovima kroz koje se razmenjuje toplota (npr. cevni električni grejači vode u mašinama za pranje veša, cevi zaslona parnih kotlova).

Kako da znate da li vam je potreban omekšivač vode?

Potražite neke od najčešćih znakova tvrde vode kod kuće:

Kamenac - korica nalik mineralu nakupila se oko vaših slavina ili na glavi tuša
Otpad od sapuna se nakuplja u vašim lavaboima ili na zidovima tuša
Čvrsta odeća nakon pranja veša
Nadražena ili suva koža i bez kosa bez sjaja nakon tuširanja
Takođe, postoje i načini za profesionalno testiranje tvrde vode. Obratite se nama da saznate više.