UV lampe za vodu

UV lampe - Sterilizacija i dezinfekcija vode

UV lampa za vodu - sistem je za dezinfekciju koji ubija bakterije, viruse i druge žive organizme, ko i da vrši kompletnu dezinfekciju vode, ali neće ukloniti nikakve hemijske zagađivače.

Reverzna osmoza ukolanja zagađivače, ali uz UV lampu uučiniće vodu sigurnom od mikroorganizama. Nije ni čudo što se UV lampa i reverzna osmoza često koriste zajedno za proizvodnju vode koja je vrlo čista i bezbedna za piće. Ali, da li je najbolji način da se ovaj sistem koristi zajedno?

Najčešći način upotrebe UV lampe za dezinfekciju vode sa sistemom reverzne osmoze je presecanje linije koja povezuje sistem reverzne osmoze sa slavinom i ugrađene UV lame za dezinfekciju vode.

Pošto je brzina vode kroz ovu liniju mala, UV lampa- sistem od 5 do 10 litara deluje dobro. UV lampa je stalno uključena, i kada je slavina za reverznu osmozu pritisnuta, voda prolazi od sistema reverzneosmoze, kroz UV sistem, a zatim do slavine iz koje će izaći voda bez hemikalija, odnosno bezbedna voda za piće.

UV lampe zrače od 100 do 400 nm dužine (između rendgenskog zraka i vidljivog dela spektra). Optimalno UV zračenje je između 245-285 nm. UV dezinfekcija koristi: lampe niskog pritiska koje emituju maksimum na talasnoj dužini od 253,7 nm, lampe srednjeg pritiska koje emituju energiju od 180 - 1370 nm i UV lampe visokog intenziteta (impulsni režim).

UV Lampa sterilizacija i dezinfekcija vode - Prednosti

Zbog svojih prednosti UV zračenje je danas veoma popularan izbor za sterilizaciju i dezinfekciju u brojnim aplikacijama. Ovde ćemo od mnogih navesti samo najvažnije vrednosti ovog postupka:

- Trenutno, kontinuirano i efikasno delovanje.
- Ekološki najprihvatljiviji (bez hemikalija za rukovanje i skladištenje i bez opasnosti od predoziranja).
- Niska cena opreme ( u poređenju sa sličnim tehnologijama: hlor, ozon itd.).
- Niska cena eksploatacije (veoma mali potrošači električne energije, niska cena potrošnih delova).
- Izuzetno ekonomičan.
- Bez promene mirisa, ukusa, pH vrednosti, temperature, provodljivosti itd.
- Nema hemikalija koje se dodaju vodi, vazduhu ili stavljaju na čvrste površine predmeta.
- Mogućnost rada u širem opsegu temperatura okoline.
- Mogućnost automatskog rada, bez angažovanja dodatne radne snage.
- Jednostavnost i lakoća održavanja, periodično čišćenje i zamena lampi.
- Jednostavna instalacija.
- Kompatibilnost sa drugim procesima (reverzna osmoza).
- Jednostavan i prilagodljiv dizajn.